Lørdag 6. mai feirer vi verdensdagen for den cubanske son-rytmen, også kalt «salsaens mor». Mixael Cabrera er en av de fremste ambassadørene for son-rytmen fra den yngre, cubanske generasjonen i dag. Med flere store hits de siste årene er han en favoritt blant musikkelskere og ikke minst salsa- og son-dansere. Til Riksscenen kommer han med et forrykende 10-mannsorkester. Her blir det salsa, det blir son, timba og cubansk rumba!

Mixael Cabrera er fra det lille stedet Botín i provinsen Villa Clara på Cuba. På Cuba ble han kalt «El Sonero de la loma del Botín», etter den berømte son-låten «Son de la loma» (son fra åsen). Cabrera er låtskriver og en fantastisk trés-spiller med et sterkt ønsker om å bevare de autentiske elementene fra sin kultur. Han bruker dem til nettopp å spille son, i tillegg til cubanske rytmer som bolero, changüí, chachachá, rumba og timba.
I 2016 ga Mixael Cabrera ut sitt første album Llegó lo que te gusta fra Barcelona hvor han nå bor. I 2017 kom oppfølgeren Origen, produsert og spilt inn i Havana med prestisjetunge artister som Cesar ‘Pupy’ Pedroso og Alexander Abreu. I 2019 kom det tredje albumet El son se viste de gala, og i 2022 slapp han et dobbeltalbum produsert og spilt inn i Mexico City, Havana og på hjemstedet La Loma del Botín, med tittelen Lo mejor de mi. Her medvirker kjente artister som Pancho Amat, Dayron Ortega, Reneito Avich, Julito Padrón og Eduardo Silveira (Los Van Van).
DJ Ray Garcia (Cu/It)
Dj Ray Garcia er født i Matanzas, Cuba, men bor i Italia og er en sterk representant for cubansk musikk i Europa. I løpet av sin karriere har han spilt på konserter med noen av de beste cubanske gruppene: Gente de Zona, Habana de Primera, Los Van Van, Cesar Pedroso, Maykel Blanco, Alain Perez, Adalberto Alvarez, Manolito Simonet m.fl. Hans DJ-sett balanserer mellom salsaklassikere og det siste nye i timba-sjangeren, og inspirerer selv den mest kresne til aldri å forlate dansegulvet. DJ Ray spiller før og etter konserten.
Om Verdensdagen for Son
Son Cubano er en musikk- og dansesjanger som oppsto i høylandet i det østlige Cuba på slutten av 1800-tallet. Den blander elementer av spansk og afrikansk opprinnelse. Sentrale komponenter den karakteristiske trés-gitaren, claverytmen og vokalstilen der hovedvokal og kor har en samtale, samt perkseksjonen med bongos og maracas som har røtter i den afrikanske bantu-tradisjonen. Blant de mest kjente son-komponistene i historien var Beny Moré, Arsenio Rodriguez og Compay Segundo.
I 2012 ble rytmen offisielt erklært immateriell kulturarv på Cuba, og Verdensdagen for son ble etablert 8. mai 2021. Det er forventninger til at denne dagen også skal inkluderes i Unescos Verdensarvprogram i 2023.
PROGRAM
Dørene åpner 20:30.
Intro til Son v/Maite Myking 20:45.
Fuerza Feminina demonstrerer cubansk Rueda de Casino 21:20
Konsertstart 21:30